Search
Close this search box.

Wat te doen in Bergen op Zoom: Ontdek Deze Schitterende Stad

Bergen op Zoom, een historische stad in de provincie Noord-Brabant, biedt een breed scala aan activiteiten en bezienswaardigheden. Of je nu houdt van cultuur, natuur, lekker eten of gewoon wilt ontspannen, deze stad heeft voor ieder wat wils. In deze blogpost nemen we je mee langs enkele van de beste plekken en leukste dingen om te doen in Bergen op Zoom.

1. Verken Het Historische Centrum

Bezienswaardigheden

Het historisch centrum van Bergen op Zoom is een must-see. Hier wandel je door smalle straatjes vol charme en cultuur.

  • Het Markiezenhof: Dit indrukwekkende stadspaleis uit de 15e eeuw is de trots van Bergen op Zoom. Tegenwoordig herbergt het een museum waar je alles kunt leren over de lokale geschiedenis en cultuur. Mis de prachtige tuin niet.
  • Sint-Gertrudiskerk: De gotische kerk, ook wel bekend als ‘de Peperbus’, is een van de iconen van de stad. Beklim de toren voor een adembenemend uitzicht over Bergen op Zoom en de omgeving.
  • Gevangenpoort: Een middeleeuwse poort die ooit deel uitmaakte van de stadsmuren. Hier kun je een tentoonstelling bezoeken over het historische gevangenissysteem.

Winkelen en Eten

Het centrum biedt ook tal van winkels, boetiekjes en gezellige cafés en restaurants.

  • De Grote Markt: Het bruisende hart van de stad waar je heerlijk kunt lunchen of dineren op een van de vele terrassen.
  • Lievevrouwestraat: Een van de belangrijkste winkelstraten van Bergen op Zoom met een mix van bekende merken en unieke boetiekjes.

2. Genieten van de Natuur

Bossen en Heide

Rondom Bergen op Zoom vind je prachtige natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen of gewoon ontspannen.

  • Natuurgebied De Brabantse Wal: Dit unieke gebied staat bekend om zijn hoogteverschillen en steilranden. Een geweldige plek voor een wandeling met mooie uitzichten.
  • Kalmthoutse Heide: Een grensoverschrijdend natuurgebied dat zowel in Nederland als België ligt. Ideaal voor natuurliefhebbers die willen genieten van uitgestrekte heidevelden, vennen en bossen.

Recreatiegebieden

Er zijn diverse recreatiegebieden waar je kunt zwemmen, picknicken of watersporten.

  • Binnenschelde: Een groot binnenmeer waar je kunt zwemmen, surfen of gewoon ontspannen op het strand.
  • Fort de Roovere: Een historisch fort dat deel uitmaakt van de West-Brabantse Waterlinie. Hier kun je wandelen over de beroemde Pompejus toren en de Mozesbrug, een loopgraafbrug die je ‘door’ het water voert.

3. Culturele Uitjes

Musea en Galerijen

Voor cultuurliefhebbers zijn er verschillende musea en galerijen die een bezoek waard zijn.

  • Stichting in den Scherminckel: Een kunstgalerij en cultureel centrum waar regelmatig tentoonstellingen en evenementen worden georganiseerd.
  • Het Ravelijn: Een klein, maar interessant museum gevestigd in een oud verdedigingswerk. Hier kun je meer leren over de militaire geschiedenis van de stad.

Evenementen

Bergen op Zoom staat bekend om zijn levendige cultuurkalender met tal van evenementen door het jaar heen.

  • Krabbenfoor: Een van de grootste jaarmarkten in de regio, die elk jaar tienduizenden bezoekers trekt. Hier kun je genieten van kraampjes, muziek en lekker eten.
  • Vastenavend: Het carnaval van Bergen op Zoom is beroemd in heel Nederland. Het vindt plaats in de weken voorafgaand aan Aswoensdag en omvat optochten, feesten en traditionele rituelen.

4. Actieve Uitjes

Sport en Avontuur

Voor diegenen die houden van een actieve vakantie, biedt Bergen op Zoom tal van mogelijkheden.

  • Klimbos Brabantse Wal: Een avonturenpark in de bomen waar je kunt klimmen, tokkelen en allerlei hindernissen kunt trotseren. Geschikt voor alle leeftijden.
  • Mountainbiken en Fietstochten: De omgeving biedt verschillende uitdagende mountainbikeroutes en fietspaden die je door de mooiste delen van de Brabantse Wal voeren.

Watersport

Met de nabijheid van diverse meren en rivieren is Bergen op Zoom een uitstekende plek voor watersportliefhebbers.

  • Zeilen en Surfen: Vooral de Binnenschelde is populair voor zeilen en surfen. Er zijn diverse verhuurpunten en scholen waar je materiaal kunt huren of lessen kunt volgen.
  • Kanoën en Kajakken: Ontdek de waterwegen rondom Bergen op Zoom per kano of kajak. Er zijn verschillende routes beschikbaar, variërend van korte tochtjes tot dagtochten.

5. Gastronomie

Lokale Specialiteiten

Een bezoek aan Bergen op Zoom is niet compleet zonder te genieten van de lokale gastronomie.

  • Ansjovis: De stad staat bekend om zijn ansjovisvangst. Probeer zeker eens een gerecht met deze lokale delicatesse in een van de vele restaurants.
  • Herberg Mattemburgh: Een charmant restaurant gelegen op Landgoed Mattemburgh, waar je kunt genieten van gerechten bereid met lokale ingrediënten.

Eetgelegenheden

Van chique restaurants tot gezellige eetcafés, Bergen op Zoom heeft voor ieder wat wils.

  • Restaurant Hemingway: Gelegen in het Grand Hotel de Draak, biedt dit restaurant een verfijnde keuken in een historische setting.
  • De Teerkamer: Een gezellig eetcafé aan de haven met een uitgebreide menukaart en een prachtig uitzicht over het water.

Conclusie

Bergen op Zoom is een veelzijdige stad die voor elke bezoeker iets te bieden heeft. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, natuur, cultuur of lekker eten, je zult je in deze stad geen moment vervelen. Plan je volgende uitstapje naar Bergen op Zoom en ontdek zelf de charme en schoonheid van deze bijzondere plek.

Gerelateerde artikelen

Ontdek artikelen die overeenkomen met uw interesses