Search
Close this search box.

Wandelroutes in Bergen op Zoom: Ontdek de Prachtige Natuur

Bergen op Zoom, een prachtige stad gelegen in de provincie Noord-Brabant, biedt een schat aan wandelroutes die zowel natuurliefhebbers als geschiedenisfanaten zullen bekoren. Van uitgestrekte bossen en schilderachtige heidevelden tot historische wijken en monumentale gebouwen, elke wandeling voert je door een rijke mix van natuur en cultuur. In deze blogpost nemen we je mee op een ontdekkingstocht langs enkele van de mooiste wandelroutes in en rondom Bergen op Zoom.

1. De Brabantse Wal

Historie en Geologie

De Brabantse Wal is een uniek landschap dat zich kenmerkt door steilranden en hoogteverschillen. Deze wal is ontstaan door afzettingen van rivieren en zeeën in de ijstijden en biedt een prachtig uitzicht over het omliggende land. Tijdens je wandeling kom je langs eeuwenoude bossen, heidevelden en zandverstuivingen.

Populaire Routes

  • Lievensbergroute: Deze route van ongeveer 8 kilometer loopt door het natuurgebied Lievensberg. Je wandelt door dichte bossen en langs heidevelden, met onderweg veel mogelijkheden om wilde dieren te spotten.
  • Kalmthoutse Heide: Een grensoverschrijdend natuurgebied dat zowel in Nederland als België ligt. Hier vind je talloze wandelpaden die je door prachtige landschappen leiden.

2. Stadswandeling Bergen op Zoom

Historisch Centrum

Bergen op Zoom heeft een rijk historisch centrum met prachtige gebouwen en monumenten. Een stadswandeling is de perfecte manier om de geschiedenis van de stad te ontdekken.

Bezienswaardigheden

  • Het Markiezenhof: Dit imposante stadspaleis uit de 15e eeuw is een van de best bewaarde stadspaleizen van Nederland. Het herbergt nu een museum waar je meer kunt leren over de geschiedenis van de stad.
  • Gevangenpoort: Een middeleeuwse poort die ooit deel uitmaakte van de vestingwerken van de stad. Hier kun je een tentoonstelling bezoeken over het oude gevangenissysteem.
  • Sint-Gertrudiskerk: Deze gotische kerk uit de 13e eeuw is een van de iconen van Bergen op Zoom. De toren biedt een prachtig uitzicht over de stad.

3. Landgoed Mattemburgh

Natuur en Cultuur

Landgoed Mattemburgh is een prachtig landgoed met een rijke historie en een diverse natuur. Het park en de tuinen zijn aangelegd in Franse en Engelse stijl en bieden een serene plek voor een ontspannen wandeling.

Hoogtepunten

  • De Franse tuin: Deze formele tuin is ontworpen in de stijl van de beroemde Franse tuinen van Versailles, compleet met symmetrische paden en fonteinen.
  • De Engelse tuin: In contrast met de strakke lijnen van de Franse tuin, biedt de Engelse tuin een meer natuurlijke en romantische sfeer met kronkelende paden en vijvers.
  • Het Hooge Huys: Een historisch gebouw dat midden op het landgoed staat en een mooi voorbeeld is van de architectuur uit de 19e eeuw.

4. Natuurgebied De Zoom-Kalmthoutse Heide

Flora en Fauna

Dit uitgestrekte natuurgebied strekt zich uit over de Nederlandse en Belgische grens en staat bekend om zijn gevarieerde flora en fauna. Het gebied bestaat uit heidevelden, vennen, bossen en zandverstuivingen.

Wandeltips

  • Vennegebied: Begin je wandeling bij het bezoekerscentrum en volg een van de vele uitgezette routes die je langs de mooiste plekken van het natuurgebied voeren. Vooral in augustus, wanneer de heide in bloei staat, is dit een adembenemend gezicht.
  • Bos en Duin: Verken de bossen en duinen rondom de Kalmthoutse Heide. Deze route biedt een mooie afwisseling tussen dicht beboste gebieden en open zandverstuivingen.

5. Wouwse Plantage

Rust en Ruimte

Wouwse Plantage is een rustig natuurgebied dat bekend staat om zijn uitgestrekte bossen, afgewisseld met open plekken en landerijen. Het is een ideale plek voor een langere wandeling in de natuur.

Aanraders

  • Boswachterij: Volg de bewegwijzerde routes die je door de dichte bossen van de Wouwse Plantage leiden. Onderweg kom je langs oude boerderijen en akkers.
  • Landgoederen: Vergeet niet een bezoek te brengen aan de historische landgoederen die in dit gebied liggen. Ze bieden een mooi inkijkje in het vroegere leven op de Brabantse Wal.

Conclusie

Of je nu een fervent wandelaar bent of gewoon op zoek bent naar een rustige middag in de natuur, Bergen op Zoom heeft voor ieder wat wils. Met zijn gevarieerde landschap, rijke geschiedenis en talloze wandelroutes is het een perfecte bestemming voor een dagje uit. Trek je wandelschoenen aan, pak je rugzak en ontdek de schoonheid van deze prachtige regio. Veel wandelplezier en geniet van al het moois dat Bergen op Zoom te bieden heeft!

Gerelateerde artikelen

Ontdek artikelen die overeenkomen met uw interesses

Tafelkleden in verschillende stijlen in de wereld

Tafelkleden in Europa In Europa zijn tafelkleden vaak verfijnd en elegant. Denk aan witte linnen tafelkleden met fijne borduursels of kanten randen, perfect voor formele diners en feestelijke gelegenheden. In

Geschiedenis van Bergen op Zoom

De Fascinerende Geschiedenis van Bergen op Zoom

Bergen op Zoom is een stad met een rijke en gevarieerde geschiedenis die teruggaat tot de vroege middeleeuwen. Gelegen in de provincie Noord-Brabant, heeft deze stad tal van historische gebeurtenissen